Internationella funktionshinderdagen

Mors dag, Fars dag, Alla Hjärtans dag är dagar som alla känner till. Många firar de, andra inte.
Idag är det Internationella Funktionshinderdagen. En dag som jag inte vetat om fram tills för några dagar sedan. En dag som jag hade velat känna till mycket tidigare och som jag anser är mer viktig att uppmärksamma än ovanstående dagar.
 
Den Internationella Funktionshinderdagen kom till år 1992. Dagen instiftades av Förenta Nationerna och dess syfte är att arbeta för en ökad medvetenhet kring funktionsnedsättningar. För att få ett samhälle tillgängligt för alla, helt enkelt. 
Det finns omkring 1 miljard människor i världen som lever med funktionsnedsättning. I Sverige har var femte person en funktionsnedsättning vilket är vår största minoritet, enligt FN:s utvecklingsprogram.
I Sverige har vi sedan 1966 haft en lagstiftning om att nybyggnationer ska vara tillgängliga för alla och sedan 2001 finns en lagstiftning om att hinder som är "enkla att avhjälpa" ska åtgärdas. Trots det så är Sverige fortfarande ett till största delen otillgängligt land för funktionsnedsatta. 60-90 procent av svenska stadskärnor är delvis eller helt otillgängliga.
I Sverige har ideella organisationer verkat för att otillgänglighet ska klassas som diskriminering. I januari 2015, snart ett år sedan, kom äntligen lagen. Det finns däremot flera brister. Lagen gäller inte alla. Platser där det finns 10 eller färre anställda behöver inte bry sig om lagen. Det betyder att många affärer, restauranger och andra offentliga lokaler kan fortsätta att vara otillgängliga utan att det är olagligt. Detta gör att funktionsnedsatta fortfarande ofta stängs ute från samhället.
 
Fakta: FN-konventionen om rättigheter för funktionsnedsatta
- Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning syftar till att säkerställa mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning.
- Den antogs av FN: generalförsamling den 13 december 2006 och öppnades för undertecknande den 30 mars 2007. Då skrev 82 länder under, däribland Sverige. Konventionen trädde i kraft den 3 maj 2008 och började gälla för Sverige den 14 januari 2009.
- Idag har 158 länder undertecknat konventionen.
- FN:s kommitte för rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Commitee on the Rights of Persons with disabilities (CRPD) består av 18 oberoende experter från olika länder. Deras uppgift är att övervaka hur konventionen implementeras i länderna.
 
Källa: Google 
 
Hjulen snurrar, hjulen rullar..
/Rebecka/
 
Taggar: #internationella funktionshinderdagen;