Färdtjänst och idioti

Idag åkte jag färdtjänst igen. Det måste jag göra när jag ska iväg till en del platser. Buss fungerar inte alltid. Det kan ibland vara komplicerat att ta sig till och från busshållplatsen. Helt beroende på hur omgivningen ser ut där jag befinner mig.
 
Att vara beroende av färdtjänst vid en del tillfällen är jobbigt. Jag måste acceptera deras bokningssystem vilket innebär att jag oftast inte får åka den tiden jag vill åka. Jag blir mer bunden än när jag åker buss. En buss har sina fasta tider och stadsbussarna går var tionde minut under dagtid. När jag ringer och beställer en färdtjänst får jag vänta i minst en timme på bilen. Med få undantag. Man kan inte vara fullt flexibel på det viset. 
 
Upplevelsen när jag använde mig av färdtjänst idag blev inte som jag hade tänkt mig. Tvärtom. Jag hade sedan innan ringt och beställt och jag hade mina tider för dit- och hemresa. När jag åt min frukost i morse så ringde telefonen. Det var chauffören som berättade att han var på plats. Han hade fått en inställd körning men nämnde att det inte var någon brådska för min del. Min beställda tid var inte än på en stund utan det var tjugo minuter kvar. Jag kunde däremot inte låta bli att känna mig lite stressad men jag åt upp min frukost och tog mig sedan till bilen.  Detta var en positiv upplevelse med en färdtjänstresa. En chaufför som inte stressar. Det händer inte ofta att de är så pass mycket tidiga och hellre tidiga än sena så länge de accepterar den bokade tiden och att de kanske får vänta litegrann på mig.
 
När jag skulle åka hem så fick jag bråttom ut till bilen. Jag hade besökt Dalvikskolan genom min praktik och vistelsen hos den sista klassen drog ut litegrann på tiden. Tyvärr är Dalvikskolan inte fullt tillgänglig för mig som använder rullstol. Det saknas hiss vilket gör att jag måste förflytta mig utomhus för att ta mig till klassrum på olika våningar. Jag hade ett par minuter på mig att ta mig från klassrummet till huvudentrén där färdtjänsten skulle hämta mig. Jag fick hjälp då det är en del backar vid skolan så det gick snabbare än om jag hade tagit mig runt själv. Om jag ens hade klarat av det själv. När vi närmade oss entrén såg jag en färdtjänst köra på en gata lite längre bort. Jag skojade om att "hoppas det inte är min bil". Vid entrén inne på skolan möttes vi av en personal och jag fick veta av henne att det faktiskt var min bil som jag sett åka iväg. Chauffören hade kommit in på skolan och frågat efter mig. Fastän han fick veta att jag var påväg hade han inte tid att vänta utan åkte istället direkt iväg. Klockan var tre minuter över elva när jag kom fram till skolans entré. Tre minuter efter min utsatta tid för att bli hämtad av färdtjänsten. Jag ringde direkt till växeln och frågade efter min bil. Jag fick då höra att han hade lämnat platsen för att jag inte var där. Det förstod jag ju. Det jag däremot inte förstod var varför chauffören inte försökt få tag i mig på egen hand. Han frågade en person på skolan men han kontaktade mig inte direkt. Han hade mitt mobilnummer men ringde mig inte för att fråga var jag befann mig någonstans. Jag fick vänta på en ny bil i 45 minuter. En stund som jag hade kunnat spenderat på bättre sätt. 
 
Jag ifrågasatte personen i växeln som jag fick prata med. Chauffören ska kontakta kunden ifall denna inte är på plats vid utsatt tid. Kanske har det blivit missförstånd om plats för hämtning. Kanske har det hänt kunden någonting. Det finns oftast logiska förklaringar. Detta höll hon inte med om. Är kunden inte på plats vid rätt tidpunkt kan chauffören lämna platsen direkt och de har ingen skyldighet att försöka kontakta kunden fick jag höra. När samtalet avslutades hade det gått fem minuter sedan min bokade tid.
 
När jag väntat 45 minuter fick jag påbörja min hemresa. Jag var nyfiken och frågade chauffören om vad som gäller kring hur de ska agera och vad han själv tyckte. Enligt honom gjorde den andra chauffören fel vilket ju jag också tycker. Han nämnde att man bör ringa till kunden ifall denna inte syns till. Varför frågar annars växeln alltid efter ett telefonnummer som man kan nås på? Jag fick även veta en lustig sak. Man blir rekommenderad att vara på plats fem minuter innan sin avsatta tid. Jag ser detta endast som en rekommendation och ingenting annat. Chauffören berättade däremot att deras tid för körningar alltid är fem minuter före tiden som kunden har fått. Det innebär att när jag tror att jag är i tid så är jag egentligen fem minuter sen. Varför inte ha samma tid för både chaufför och resenär? Ifall det hade fungerat på samma vis med kollektivtrafiken så hade det blivit stora protester och rubriker.
 
Jag menar inte att det är rätt av mig att vara sen. Man ska hålla tider. Däremot handlade det idag om tre minuter. Tre minuter anser jag inte är någon längre stund och ibland händer det att man blir några minuter sen. Klockor kan också skilja på ett par minuter. Jag hann se min färdtjänst lämna platsen och ringa växeln för att få en ny bil inom tiden av två minuter. Ifall chauffören hade ringt till mig så hade han fått veta att jag var runt huset. Istället hade han inget tålamod och valde att lämna platsen direkt, utan mig. 
 
Bussar väntar ju inte på passagerare. Befinner sig ingen på busshållplatsen så åker bussen förbi. Skillnaden är att stadsbussar går var tionde minut. De chaufförerna håller tider och har inte friheten till att vara fem minuter tidig eller tio minuter sen så som färdtjänstchaufförerna. En färdtjänst måste man ringa minst en timme före man vill åka och oftast får man sedan vänta längre än så. Idag behövde jag bara vänta i 45 minuter men jag undrar fortfarande, varför behöver jag lämna mitt telefonnummer inför varje ny beställning av resa ifall chauffören inte har någon skyldighet till att ringa mig? 
 
Jag var inte överens med telefonisten och jag hade önskat mig en god ton och trevligt bemötande. Man kan däremot inte alltid få allt. Jag har svårt för färdtjänstens system och det är jag inte ensam om. 
 
Hjulen snurrar, hjulen rullar..
/Rebecka/
Taggar: färdtjänst, kollektivtrafik;

Elmoped & färdtjänst

Idag gjorde jag ett besök på Hjälpmedelcentralen. Min elmoped skulle kollas över. Ena baklyset har glappat ett tag och för en tid sedan märkte jag att anordningen som jag hänger rullstolen på var lite lös. Det är nu åtgärdat.

Till Hjälpmedelcentralen åker jag färdtjänst. Eftersom det var elmopeden som skulle fixas med den här gången behövde jag även ha med mig rullstolen. Jag måste ju sitta någonstans medan den är inne i verkstaden. Färdtjänstens chaufförer kör inte min elmoped in- och ur bilen åt mig. Det får de inte. Det betyder att jag själv får köra den. Jag har möjlighet att flytta över till ett bilsäte ifrån min rullstol men när det gäller elmopeden är det svårare. Den behöver stå på en speciell plats i bilen för att kunna spännas fast och när den väl är parkerad så står den där den står tills jag flyttar på den. Det gör det svårt med förflyttningen för min del. En manuell rullstol är ju flyttbar även när jag inte sitter i den.

Jag har vetat det här ett bra tag, att jag inte får sitta kvar på elmopeden under färdens gång. Det är en säkerhetsfråga och det kan jag förstå. Däremot blir det komplicerat för mig när jag behöver åka färdtjänst och ha med mig både rullstolen och elmopeden. Då inte chauffören får köra den måste jag göra det och vem ska sedan se till så att jag hamnar i ett bilsäte? Jag kan själv inte fixa det och en chaufför kan inte lyfta mig. Där finns ett dilemma. Det är få gånger som jag har varit tvungen till ha med elmopeden i färdtjänsten. Det har varit när jag behövt åka till Hjälpmedelcentralen för att ordna någonting med den. Hittills har det gått bra med att jag suttit kvar, chaufförerna har insett att det inte funnits någon lösning vid tillfället. Idag åkte jag däremot med en chaufför som inte tyckte att det var någon bra idé men kom heller inte med någon lösning. Numera får jag därför ta hjälp av de som jobbar på Hjälpmedelcentralen, de får köra elmopeden när jag kommit dit och ska åka därifrån. När jag är hemma får min personal numera köra den åt mig. Idag gick det bra men alla känner sig inte säkra med att köra en elmoped och det känns som en osäker lösning. Det verkar däremot vara det enda alternativet som finns. Det är ju tur att elmopeden inte behöver kollas upp speciellt ofta och när det gäller mindre saker kommer personal från Hjälpmedelcentralen hem till mig.

Jag kan inte låta bli att fundera över en sak. Hur ska den som inte har någon person i sin närhet göra vid ett sådant här tillfälle?

 

Hjulen snurrar, hjulen rullar..
/Rebecka/

Taggar: elmoped, färdtjänst, hjälpmedel, hjälpmedelcentralen;

Glutenfria muffins

Jag är nybörjare när det gäller användande av spis och ugn. Jag har tidigare varit osäker och tyckt att det varit obehagligt med det varma. Det tycker jag fortfarande men de senaste månaderna har jag blivit mer bekant med både spisen och ugnen och fixar en hel del saker i köket själv. Jag har lärt mig allt mer men ingridienser är många gånger svårt att ha koll på. Jag är glutenintolerant sedan något år tillbaka och det gör det ibland svårt att veta vad jag kan äta och inte. 
 
Idag bakade jag muffins för första gången. Det var en enkel procedur då jag använde mig av en färdig glutenfri mix. Det gick bra men nästa gång ska jag se till att hälla mindre smet i varje form. Ju mindre desto fler. Om en stund blir det provsmakning och det blir spännande att se om mixen är värd att köpa igen. 
 
Hjulen snurrar, hjulen rullar
/Rebecka/