En svårtolkad skylt

Den här skylten står utanför en av de entréer som finns till parkeringshuset vid Västra torget i Jönköping. Är det en bra skylt? Det tycker inte jag. 
 
"Välkommen till p-huset" står det med vita bokstäver mot blå bakgrund. Färgernas kontrast är bra, man ser texten. Meningens budskap förstår man.
Undertill står det "Järnbäraren" vilket är bostadsbolaget som äger byggnaden. Den detaljen är ingenting som bör ligga i fokus i det här sammanhanget och skulle haft en annan placering på skylten. 
Resterande av skyltens nederdel består av ordet "Parkering". Detta med onödigt liten storlek på bokstäverna. Runt ordet "Parkering" upprepas ordet i olika storlek. Detta gör att helheten av ordet försvinner i mängden.
Längst upp på skylten visas en gubbe som har två pilar på sin ena sida. Den ena pilen pekar uppåt, den andra pekar neråt. På gubbens andra sida finns det en liten rektangulär ruta på höjden med tre cirklar inuti. Det här ska visa att det finns en hiss innanför entrén. Varför inte göra det enkelt och skriva ordet "hiss"?
 
Fokus bör alltid ligga på det viktigaste, i det här fallet att det är ett parkeringshus och att det finns hiss tillgängligt. De har istället satsat på designen som gör skylten svårtolkad och där informationen kommer i andra hand.   
 
 
 
Hjulen snurrar, hjulen rullar..
/Rebecka/

Kommentera inlägget här :