Stadsvandring i Jönköping

I tisdags var det dags för den årliga stadsvandringen i Jönköping. Vi var en samlad trupp som gick runt i stan för att se hur tillgängligheten för funktionsnedsatta är. Tillgänglighetsgruppen bestående av mig, Johan Steirud och Paulina Lallerman stod som huvudansvariga för det hela. Kommunalråden Mona och Carina, Jesper Steen som är vd för Jönköping City och Johanna Buchalle från Polisen var några av de som deltog.

 
De så kallade trottoarpratarna är ett ständigt hinder som många butiker inte känner till lagen kring. De är förbjudna att ha ståendes på ett sådant sätt att framkomligheten störs. De måste alltså stå längs med en vägg. Uteserveringar kan också vara ett hinder för många. Nu när varmare tider har börjat att dyka upp ställer caféer och resturanger ut bord och stolar till sina gäster. Uteserveringar måste ha staket runt om för att tydligt markera hindret som uppkommer för att en synskadad ska kunna ta sig fram på ett säkert sätt. Många känner inte till detta varav staket saknas. En del har staket men det krävs att staketet är ytterst. Blomkrukor och annat dekorativt måste alltså befinna sig innanför staketet vilket det inte alltid gör.

Vi hade med oss lappar som vi satte på sådant som förr oss var i vägen när det gäller tillgänglighet. Budskapet på lappen var enkelt och kunde inte bli tydligare. En del saker flyttade vi även på, så som en trottoarpratare som stod mitt i gångbanan.
 
Det är ledsamt att butiker, caféer och andra offentliga verksamheter inte tar reda på vad som gäller och vilka lagar som finns kring sin verksamhet. Därför är det viktigt att gå ut och informera kring detta. De flesta som vi pratade med var tacksamma för informationen men det finns självklart en och annan som misstycker. En lag är ju däremot en lag och lagar är till för att följas. Eller hur?
 
 
Hjulen snurrar, hjulen rullar..
/Rebecka/
 
 
Taggar: #tillgänglighetslagen;

Kommentera inlägget här :