Riksgymnasiet i Kristianstad

I nionde klass var det dags att bestämma sig för fortsatta studier. Gymnasiet närmade sig. Man fick prata med studie- och yrkesvägledaren på skolan. Hon gav förslaget media med inriktning text eftersom att jag tycker om att skriva. Då ville jag bli journalist, det vill jag nog inte längre. Vi planerade in ett studiebesök på den skolan som har media, Per Brahe-gymnasiet. Det är en fin skola men det var inte den som jag till slut började på. Detta på grund av en matsal som inte låg i anslutning till skolbyggnaden och en trång hiss som jag inte kunde vända i och som dessutom saknade dörröppnare. Två saker som hade försvårat det praktiska under skoldagarna för mig. Jag fick ett alternativ, riksgymnasiet som är ett gymnasium för funktionsnedsatta.

Det finns fyra riksgymnasier i Sverige. I Kristianstad, Göteborg, Stockholm och Umeå. Jag sökte till Göteborg. Det är lagom avstånd till Jönköping och verkar vara en trevlig stad. Mitt andra val blev Kristianstad. Då kände jag inte till den staden och ville hellre välja Stockholm men mammas ord var det slutgiltiga. Avståndet avgjorde det hela, Kristianstad ligger närmare Jönköping än vad Stockholm gör. Jag kom inte in på gymnasiet i Göteborg så det blev Kristianstad.

Jag flyttade till Kristianstad i augusti 2003. Jag vande mig snabbt med att inte bo hos mamma och jag var nog aldrig riktigt nervös över flytten, trots avståndet.

När man går på riksgymnasiet bor man på ett studentboende. Några väljer att pendla ifall man bor i närheten. Man har ett studentrum med eget badrum och kokvrå. Man äter däremot tillsammans varje kväll. Där finns personal dygnet runt ifall man skulle behöva hjälp med någonting. Även i skolan finns det assistenter. Man går antingen i en Rg-klass eller i en integrerad klass. Rg är däremot begränsad med linjer. När jag gick där var media den enda linjen. Den enda inriktningen var dessvärre rörlig bild och det fick jag veta först efter flytten. Det var ingenting som intresserade mig så efterhand valde jag bort ämnen och läste extra svenska. En del väljer andra linjer och går då i en integrerad klass men tillhör fortfarande riksgymnasiet. Jag ångrar litegrann i efterhand att inte jag läste i integrerad klass. Förutom lektioner har man möjlighet till annat på sitt schema. Sjukgymnastik och annat habiliterings-relaterat. Man läser fyra istället för tre år. Jag tog alltså studenten 2007.

Att flytta hemifrån var positivt för min del. Visst är det synd att man ska behöva flytta 24 mil hemifrån för att kunna gå den linjen man vill på gymnasiet men mycket av det jag lärde mig hade förmodligen kommit en del år senare ifall jag bott kvar hemma hos min mamma. Jag blev mer självständig än vad jag var tidigare, helt enkelt.

Jag valde att bo kvar i Kristianstad efter mina fyra år på riksgymnasiet. Jag fick en lägenhet, en tvåa, strax utanför centrum i Kristianstad. Jag ville bo i centrum men tackade ändå ja för att vara garanterad en lägenhet lagom till studenten. Sökandet efter en lägenhet i centrum fortsatte och efter ett halvår flyttade jag till en lägenhet, också det en tvåa, mitt i centrala Kristianstad. Jag bodde i Kristianstad i tio år. I slutet av maj 2013 flyttade jag tillbaka till Jönköping och här bor jag nu.

Flytten till Kristianstad var positiv. Jag utvecklades mycket under min tid i Skåne. Däremot trivs jag bättre i lite större städer och Kristianstad tillhör inte den kategorin. I Jönköping trivs jag ändå bra.

 På studiebesök i Kristianstad tillsammans med min dåvarande assistent Annika.

Hjulen snurrar, hjulen rullar..

/Rebecka/

Taggar: gymnasium, otillgänglighet, riksgymnasiet kristianstad, skolgång, tillgänglighet;

Kommentera inlägget här :